Du går et par runder om bilen. Dækkene bliver sparket. Du kradser lidt i overfladen på en tilfældig ridse. Ham sælgeren ser da også lidt mistænkelig ud. Og hold da op, han snakker for sin syge moster. Vi ved alle sammen, hvordan vi tror, at vi skal opføre os, når vi kigger på brugt bil. Men hvad er egentlig de vigtigste ting, man skal kigge efter? Læs med her, hvor vi tager dig igennem de vigtigste punkter, når du køber brugt bil.

Dét skal du huske, når du køber brugt bil

Klicheerne om brugtvognsforhandlere er mange. Men sandheden er, at uanset om du køber brugt bil hos en privatperson eller en forhandler, så har du selv ansvaret for at sikre dig, at du gør det bedste køb. Det kræver altså grundig forberedelse at købe brugt bil – uanset om du gør det ved en privatperson eller en forhandler.

Sørg for at du kan gennemgå bilen

Tag ud og se bilen i godt vejr. Selv om det selvfølgelig også er at foretrække, så har det den fordel, at du kan se bilen grundigt efter. Se derfor aldrig på bil i regnvejr eller mørke. Der kan du ikke se lakken ordentligt efter. Først og fremmest skal du vurdere, om bilen lever op til beskrivelsen og billederne. Hvis den ikke var det, du kom efter, så er det svært at bevæge sig videre til en god handel. Sørg for at have en god og konstruktiv dialog med sælger. Spørg eventuel ind til tidligere ejerforhold, servicebog, skader og generelt bare sælgerens kendskab til bilen. Det er meget vigtigt, at sælgeren kan dokumentere hvor mange kilometer bilen har kørt, og hvordan bilen er blevet vedligeholdt. Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at sælger kan fremvise den originale registreringsattest, da det er din garanti for ejerskab af bilen.

De vigtigste ting, du skal huske at kigge efter ved gennemgang af bilen:

  • Er dækkene slidt ens?
  • Er der tydelige skader på bilen?
  • Er der dele af karrosseriet, der er blevet udskiftet?
  • Er lakeringen ensartet?
  • Er der tydelig rust?
  • Er kabinen velholdt?
  • Virker lys og ventilation?

Prøvekør bilen - ordentligt

Tag en køretur på i hvert fald 20 kilometer, og mærk efter, om bilen føles rigtig til dig. Det er altså ikke nok bare at tage en ti minutters tur. Kom hellere tilbage til en prøvetur mere, hvis du ikke har tid eller mulighed for at prøvekøre den i længere tid. Hvis du har mulighed for det, skal du prøve bilen både ved motorvejshastighed og bykørsel.

Tjek, om du kan indstille sædet, så du sidder godt. Har du kontrol over rattet og ordentligt udsyn både fremad, til siderne og skråt bagud? Er pedaler og gearskifte gode at arbejde med, eller er der irritationsmomenter? Er der mislyde og støj, som skal undersøges nærmere, eller som bare er generende at høre på?

Slutteligt, hvis du opdager fejl under prøvekørslen, så bed sælger om enten at få fejlene udbedret inden næste prøvetur, eller forlang et nedslag i prisen, der svarer til skaden, du har opdaget.

Undersøg restgæld

Det er meget vigtigt at tjekke bilen for restgæld før der handles, da det ellers kan gå hen og blive en dyr og ubehagelig overraskelse. I snit har 10% registeret gæld i bilen. Denne restgæld følger naturligvis bilen, hvilket betyder at køber kan risikere at ende med gælden hvis sælger ikke indfrier restgælden. Du kan tjekke bilen for restgæld lige her.

Syns- og servicehistorik

Bare fordi bilen er nysynet, er der ikke nødvendigvis ensbetydende med at bilen er i god stand eller på nogen måde fejlfri. Ved et syn vurderes det kun, om bilen er i lovlig stand, og ikke hvordan bilens enkeltdele har det. Et syn kan derfor være et pejlemærke om, at bilen er vedligeholdt, men ikke fejlfri.

Tjek priser på markedet

Uanset om du køber boremaskine eller brugt bil, så er det vigtigt at du har undersøgt markedet, før du køber. Bilmarkedet ændrer sig hele tiden, så sørg for at gøre dit hjemmearbejde ordentligt. Kig nogle af de mange online brugtvognsdatabaser igennem eller se aviserne igennem for bilannoncer, så du får en ide om priser og udbud.

Læs mere: Vidste du, at Via Biler har en af Danmarks største brugtvognsdatabaser?

Brug din sunde fornuft

Hvis bilen alt i alt ikke lever op til dine forventninger, så sig nej tak. Lad være med at købe bilen, hvis du har en nagende mistanke om, at der er noget, der ikke stemmer helt overens.

Få alle aftaler nedskrevet i slutsedlen

Alle aftaler skal skrives ned til mindste detalje. Hvis bilen skal testes hos FDM eller til din lokale mekaniker til kontrol, skal I skrive, hvem der betaler for det, og hvordan det klares rent praktisk. Nogle vælger også at købe bilen med det samme, af frygt for bilen bliver solgt til anden side. Det kan dog være risikabelt, da bilen trods et pænt udseende kan være fejlbehæftet. Sørg for at få begge dele af registreringsattesten, og overdrag aldrig pengene til sælger, før du har modtaget bilen, den originale registreringsattest samt andet aftalt udstyr. Det gælder uanset om du handler privat eller hos en bilforhandler.

Til sidst er der ikke mere at sige end at ønske god fornøjelse med dit næste bilkøb!