Efteråret stormer frem udenfor med både regn, blæst og koldere temperaturer. Kom vejret i forkøbet ved at gøre din bil efterårsklar med vores tjekliste, der klargør din bil til den kolde og mørke årstid, vi går i møde.  

Efterårsklargøring

Brug frostsikret køler- og sprinklervæske  

Efteråret har for vane at have faldende temperaturer med sig, trods det at det danske vejr er uforudsigeligt og både kan byde på varmere himmelstrøg og tøsne. Det er derfor vigtigt, at din bil er klar til alle scenarier, og du bør sikre, at bilens køler- og sprinklervæske er frostsikret.

Det betyder, at væskerne skal kunne klare temperaturer ned til -35 grader. Hvis du har brugt en anden form for køler- og sprinklervæske, kan du blot hælde den frostsikre væske oveni – det sker der ikke noget ved. Med en korrekt frostsikring beskytter du kølesystemet mod skader og undgår slush ice på forruden, når du bruger sprinklervæsken.

Tjek motorolien

Du kan hurtigt og nemt tjekke, om der er den rette mængde motorolie på din bil, og om den er god nok. Motorolien må ikke være tyk og træg, da det kan være svært for motoren at trække rundt ved start. Her har FDM lavet en video, der viser, hvordan du tjekker motorolie på bilen.

Du kan komme en vinterklargøring af bilen i forkøbet ved at få skiftet olien, så bilen nemt starter på morgener, hvor frosten bider ekstra i kinderne. Kom forbi et af dine lokale værksteder og få skiftet olie.

Rens eller skift dine vinduesviskere  

Solen står lavere på himlen, jo længere året lakker mod enden. Den lavthængende sol kombineret med en forrude, hvor vinduesviskerne ikke gør ruden ren, er en dårlig kombination. Tjek om viskerbladenes gummi er intakt og rengør dem med vand, sæbe og en grov svamp. Skift vinduesviskerne, hvis de er for slidte og ødelagte.

Skift til vinterdæk  

En af de større klargøringer er at skifte sommerdækkene ud med vinterdæk. De skal monteres, inden kulden sætter ind – og hellere før end siden. En tommelfingerregel er at skifte dæk i løbet af november, men tiderne til værksteder og dækcentre bliver hurtigt booket, når den første frost har meldt sig, så det kan svare sig at være ude i god tid. Book tid til dækskifte online her.  

Hvis du har vinterdæk liggende fra sidste år, skal du tjekke, at de har et mønster med en dybde på mindst 3 millimeter. Det sikrer, at bilen står bedre fast i akvaplaning, som kan ske, når store mængder regn lægger sig på kørebanen. Sænk farten, når du kører igennem store vandpytter – så undgår du både, at bilen akvaplaner, og at vand trænger op i bilens elektriske systemer. 

Læs mere: Den komplette guide til vinterdæk

Stil dig på bremserne

Din bils bremser er placeret under bilen og er derfor meget udsat i måneder med regn, slud og kulde, da de kan ruste. Du kan i ny og næ træde hårdt på bremserne, så flyverust bliver slidt af bremsedelene. Husk altid på sikkerheden, så brems kun hårdt, hvor det ikke er til gene for den øvrige trafik.

De hårde opbremsninger forebygger også, at kaliberen sætter sig fast. Generelt bør du lave bløde opbremsninger og lade bilen motorbremse, da det slider mindre på bremserne. En gang imellem kan du slippe din indre racerkører fri og bremse hårdt på bremsen et forsvarligt sted. Hvis du er i det mindste i tvivl, om dine bremser virker optimalt, skal det undersøges af en professionel.

 

Go' tur.

Cookies er for hjemmesider, hvad benzin er for biler! Når du bruger siden, godkender du, at vi bruger cookies. Læs mere her.

OK