Brintbil kører over 1.000 km på en optankning

Den helt nye og anden generation brintbil, Toyota Mirai, har sat ny verdensrekord i rækkevidde for brintbiler på én optankning. I sidste uge lykkedes det således for et team af fire kørere at tilbagelægge over 1.000 km på franske veje på en enkelt tankfuld brint i den nye Mirai. Dermed overgår Toyota Mirai den tidligere verdensrekord på 887 km, der ellers blev sat få uger tidligere i Australien.

Mandag den 31. maj 2021

En af de væsentligste styrker ved brintbiler er, at den eneste udledning under kørslen er rent vand. Så ingen CO2, kvælstoffer eller partikler. Samtidig kan man tanke en brintbil op på under fem minutter og derved på samme tid, som når man tanker en benzin- eller dieselbil, opnå en rækkevidde, som man er vant til fra de traditionelle benzin- og dieselbiler.

Netop rækkevidden blev sat på en seriøs prøve i sidste uge i Frankrig, da et hold bestående af fire kørere, heriblandt Victorien Erussard, der er kaptajn på verdens første selvforsynende brintskib, Energy Observer, skulle forsøge at runde 1.000 km på en enkelt tankfuld brint og dermed sætte ny verdensrekord i rækkevidde for en brintbil.

Rekordforsøget begyndte tidligt onsdag morgen 26. maj fra brinttankstationen ved Orly i udkanten af Paris i Frankrig og sluttede efter præcis 1.003 km kørsel på samme tankfuld brint. De over 1.000 km helt forureningsfrie kilometer blev tilbagelagt på offentlig vej hovedsageligt sydvest for Paris i regionerne Loir-et-Cher og Indre-et-Loire, og strækningen og forbruget blev nøje overvåget af en uafhængig myndighed fra det franske justitsvæsen.

Grøn brint til rekordforsøget

Der blev udelukkende benyttet grøn brint produceret ved hjælp af vedvarende energi til rekordforsøget. Tankene i Mirai kan rumme 5,6 kg brint, og de 1.003 km blev gennemført med et gennemsnitligt forbrug på blot 0,55 kg pr. 100 km. Der var således stadig brint i tanken ved afslutningen af forsøget, hvor bilens informationsdisplay viste, at der var 9 km’s rækkevidde tilbage, inden bilen blev tanket op igen på under fem minutter.

Toyota Mirai er anden generation brintbil fra Toyota. Udover et helt nyt, dynamisk og skarpt design er køreegenskaberne også mærkbart forbedret sammenlignet med første generation bl.a. som følge af den helt nye platform og det meget lavere tyngdepunkt. Effektiviteten er også klart forbedret, hvilket den nye rekord fortæller alt om, ligesom brintkapaciteten er øget, så det under normale forhold er muligt at køre over 650 km på en tankfuld brint ved blandet kørsel.

Rekorden på over 1.000 km blev nået med ”øko-kørestil” og krævede altså ikke særlige teknikker, som almindelige mennesker ikke ville kunne eftergøre for at opnå et lignende resultat.

For nylig introducerede Toyota begrebet ”Beyond Zero”, der grundlæggende betyder, at Toyotas mål ikke stopper ved nul udledning fra koncernens mobilitetsprodukter. Nul udledning er blot et skridt på Toyota elektrificeringsrejse og på vejen mod at være med til at etablere en bedre fremtid for alle – en fremtid, der går længere end nul emissioner, længere end begrænsninger, længere end det, der forventes, og længere end grænserne.

Flere teknologier skal bidrage til CO2-reduktion

Brintteknologi er en af flere teknologier, der skal være med til at reducere CO2-udledningen fra transportsektoren. Men brint er ikke kun velegnet til brug i biler, busser og lastbiler til vejtransport. Brint egner sig også til jernbaner, luftfart og søfart samt industri, virksomheder og private boliger.

Derfor støtter Toyota også op om flere initiativer for at udbrede kendskabet til og brugen af brint lige fra brintdrevne generatorer og skibe til taxier, busser, lastbiler og ligefrem hele byer med det storstilede projekt med den brintdrevne fremtidsby, Toyota Woven City, som danske Bjarke Ingels Group også står bag, som det bedste eksempel.

På listen over de fire kørere, der var med til at sætte den nye verdensrekord i rækkevidde på en optankning for brintbiler, optræder Victorien Erussard, der er kaptajn på verdens første selvforsynende brintskib, Energy Observer. Samme Energy Observer stod for nylig også bag oplysningen af Eiffel Tårnet i Paris med grøn strøm fra en brintdrevet generator med brintteknologi fra Toyota.

Derudover kørte James Olden, ingeniør hos Toyota Motor Europe, Maxime le Hir, produktansvarlig for Toyota Mirai hos Toyota i Frankrig samt Marie Gadd, PR manager ligeledes hos Toyota Frankrig.