Hjulskifte hos Via Biler

Vi ved alle, at man ikke går med vinterstøvler om sommeren eller sandaler om vinteren. Det samme gælder naturligvis for din bil.

I Danmark er hjulskifte i forhold til årstiderne ikke lovpligtige, men dit valg af dæk er vigtigt for din sikkerhed på vejene – uanset om det er sommer eller vinter. Herhjemme gælder tommelfingerreglen om, at man skifter til sommerhjul, når temperaturen kommer op over 7 grader og omvendt til vinterhjul, når den går under de 7 grader.

Derudover bør du selv løbende holde øje med både dækmønster og dæktryk, så du sikrer optimalt vejgreb og brændstoføkonomi.

Book tid til hjulskifte

Hos Via Biler klarer vi hjulskifte for dig hurtigt, nemt og uden besvær. Du kan booke din tid direkte i mekanikerens kalender og dermed sørge for, at din bil kører optimalt i forhold til årstiden.

Book tid til hjulskifte herunder – vi glæder os til at se dig på dit lokale Via Biler-værksted.

Opbevaring af dæk

Slip for at skulle bekymre dig om pladsmangel og slid på dækmønstret. Når du har dækhotel hos Via Biler, tænker vi på det hele for dig. Du får således ikke blot tør og sikker dækopbevaring og -håndtering, men også kontrol af slidbane og mønsterdybde samt aktiv SMS-booking ved sæsonskifte.

Hvorfor hjulskifte?

Skift til vinterhjul

  • Når temperaturen kommer under 7 grader.
  • Kør med vinterhjul i vinterglat føre og halvér din bremselængde.
  • Skift dine vinterhjul når dækmønstret nærmer sig de 4 mm.
  • Tjek din bils dæktryk hver 14. dag eller efter 1000 km.

Skift til sommerhjul

  • Når temperaturen kommer over 7 grader.
  • Sommerhjul giver et bedre vejgreb ved højere temperaturer.
  • Sommerhjul slides langsommere og holder brændstofforbruget nede.
  • Skift dine sommerhjul når dækmønstret nærmer sig 1,6 mm.
  • Tjek din bils dæktryk hver 14. dag eller efter 1000 km.

Dæktyper

Der findes flere forskellige dæktyper til din biler, og det gælder naturligvis om at vælge den dæktype, der passer til dit kørselsbehov. Hos Via Biler rådgiver vi dig gerne om, hvilken dæktype, der basser bedst til din bil og dit behov - og overordnet findes der tre typer af dæk, nemlig sommer-, vinter- og helårsdæk.

Sommerdæk

Sommerdæk har det bedste vejgreb ved højere temperaturer. Og ikke nok med det – i sommerhalvåret har sommerdæk også de bedste køreegenskaber, skaber mindre dækstøj, slides langsommere og holder brændstofforbruget nede.. Sommerdæk er idéelle til at køre på tørt vejunderlag og det er også her, at vejgrebet er optimalt. For at få det optimale ud af din kørsel om sommeren, bør du have sommerdæk på i perioden fra omkring marts til november måned, hvor temperaturen falder til omkring 6-7 grader.

Vinterdæk

I Danmark er det ikke obligatorisk at skifte til vinterdæk, men vi anbefaler alligevel at skifte dæk, når temperaturen falder i mellem november og marts måned. Husk altid, at vinterdæk er ingen garanti for ikke at køre galt, når der er glat. Hvis du vælger at køre på vinterdæk i de kolde måneder, afhænger den bedste løsning også af dit kørselsbehov. Hvis du skal ud på vejene hver eneste morgen i vintermånederne, er det en rigtig god idé at skifte til vinterdæk. Et vinterdæk er lavet af et blødere gummi, som bevarer sin smidighed ved lave temperaturer og skal desuden være mærket med snefnugsymbolet og M+S-mærkning (Mud & Snow). Derudover vil vinterdæk altid være af lameltypen. Det betyder kort sagt, at slidbanemønsteret er opbygget af gummiblokke, der igen er opdelt i en række fine lameller.

Helårsdæk

Helårsdæk kan som navnet antyder bruges hele året rundt, og kan være et alternativ til dig, der gerne vil undgå besværet ved at skifte dæk hvert halve år. Helårsdæk kan have lidt sværere ved at sætte igang på glat underlag om vinteren, og særligt hvis du har et lidt mindre kørselsbehov på de koldeste vintermåneder, kan du komme langt på helårsdæk.

Kort om dækmønster

Dæk med nedslidt dækmønster, har stor indflydelse på din bils brændstoføkonomi, samt din egen og andres sikkerhed. Derfor er det vigtigt, at du som bilist holder øje med dine dæks tilstand, og sørger for, at de bliver skiftet i tide.

Og det er faktisk relativt let at tjekke, hvornår dækket skal skiftes. I Danmark er det lovpligtige minimumskrav for dækmønster 1,6 mm., og dine dæk er udstyret med en slidindikator på dækket, som indikerer, hvornår du bør skifte dækket. Selvom det lovpligtige minimumskrav er 1,6 mm. anbefaler vi på vinterdæk, at du skifter dæk ved et minimum på 4 mm mønster, da dette sikrer bilen det bedst mulige greb på vejen i glat føre.

Er du i tvivl om, hvornår dækket er ved at være slidt ned? Spørg din mekaniker til råds på dit lokale Via Biler-værksted. 

Kort om dæktryk

Det er vigtigt, at trykket i dine dæk er korrekte, da det er med til at sikre en optimal brændstoføkonomi. Hos Via Biler anbefaler vi, at du tjekker din bils dæktryk ca. én gang hver 14. dag eller efter hver 1.000 kørte kilometer.

Når du skal tjekke sin bils dæktryk, har du brug for en dæktryksmåler, som er tilgængelige ved de fleste tankstationer. Før du tager afsted kan du finde din bils trykmål på et klistermærke i handskerummet, dørkanten eller ved benzindækslet.

Husk, at kigge efter de korrekte mål, når du putter luft i dækkene, da målene kan vises i både PSI og BAR. Du skal naturligvis gå efter det mål, der står angivet som din bils trykmål. Får du dine dæk skiftet hos Via Biler, sørger vi altid for, at dækkene har det korrekte tryk, så du kan komme sikkert og godt på vejen igen.

Nulstilling af dæktrykslampen

Ustadigt vejr med høje temperaturudsving eller hjulskift fra sommer- til vinterhjul kan aktivere dæktrykslampen i instrumentbordet.

Se hvordan du manuelt nulstiller lampen i videoen - husk altid at tjekke om dæktrykket er okay på alle fire hjul før nulstilling.

 

Skal vi hjælpe dig med at nulstille lampen i din Toyota?