Er din bil indkaldt til periodisk syn?

Lad os tjekke din bil igennem og kør til bilsyn uden overraskelser. Fra 199 kr.

Tjek før bilsyn hos Via Biler

I Danmark skal en bil til bilsyn, når den bliver fire år gammel. Herefter indkalder Færdselsstyrelsen til et periodisk bilsyn hvert andet år. Det er en god idé at få undersøgt, om der er problemer, som kan forhindre et godkendt syn, så du undgår besværet med et omsyn. Derfor tilbyder vi at lave et tjek før dit bilsyn, så du er sikker på, at din bil går igennem synet første gang.

Under et tjek gennemgår vi din bil for eventuelle fejl og mangler, så du undgår kedelige overraskelser i synshallen. Tjekket tager ca. en halv time og finder vi noget, som skal repareres, kontakter vi dig altid, før vi sætter reparationen i gang.

Vi ka' også køre din bil til syn

For at gøre det nemt for dig tilbyder vi at køre din bil til synshallen for dig. Kørsel til synshallen reserveres separat fra dit tjek før bilsyn.​

Tag fat i din lokale Via Biler for at høre mere.

Hvad bliver tjekket ved et syn?

I synshallen kontrolleres din bil for fejl, der kan påvirke miljø og sikkerhed på vejene. Der foretages bl.a. en kontrol af din bils bremser, dæk og lygter, for at sikre, at bilen lever op til de sikkerhedsmæssige krav. Ligeledes kontrolleres din bils udledninger, køretøjets styreapparat, signalapparat, reflekser og bærende dele såsom hjulophæng og støddæmpere.

Når bilen er godkendt, betyder det, at bilen lever op til de helt fundamentale, lovmæssige krav.

Hvad er et periodisk bilsyn?

Et periodisk bilsyn er lovpligtigt og foretages med henblik på, at alle biler på de danske veje lever op til lovens krav og regler i forhold til både miljø og sikkerhed. Du skal ikke selv holde styr på, hvornår din bil skal synes. Færdselsstyrelsen sender dig en indkaldelse til periodisk bilsyn otte uger inden synsfristen. Overholder du ikke synsfristen, er det en overtrædelse af loven om godkendelse og syn af køretøjer, og du risikerer at få en bøde. Efter synet modtager du en synsrapport med synsresultatet, som kan være enten godkendt, betinget godkendt, godkendt efter omsyn eller ikke godkendt.

1. Godkendt

Du skal ikke foretage dig noget. En godkendelse betyder dog ikke nødvendigvis, at køretøjet er fejlfrit, men at der er lovligt at anvende.

2. Betinget godkendt

Der er fundet én eller flere fejl, som skal udbedres, før bilen kan godkendes. Fejlene kan dog udbedres uden krav om opfølgende kontrol. Du får derfor lov til at køre bilen fra synsstedet og til reparation. Det er ikke lovligt at anvende bilen, før fejlene er udbedret.

3. Godkendt efter omsyn

Der er fundet så alvorlige mangler på din bil, at du ikke må køre videre, før fejlene er udbedret, og bilen er kontrolleret ved et omsyn. Dit køretøj skal til omsyn inden for 33 dage.

4. Ikke godkendt

Der er konstateret væsentlige og/eller farlige vej og mangler på dit køretøj. Køretøjsregistrest giver automatisk politiet besked, hvorefter køretøjets nummerplader inddrages.

Gode råd før synet

Undgå de mest elementære fejl inden du kører din bil til syn. Du kan nemlig selv tjekke og udbedre en del eventuelle fejl før et syn. Her kommer et par gode råd:

  • Det er vigtigt, at dine nummerplader er skruet ordentlig fast, og at de er synlige.
  • Sørg for at alle lygter virker.
  • Undersøg om slidbanen på dine dæk er minimum 1,6 mm, og at der ikke er skader på dækkene.
  • Tjek at hornet virker. Der må ikke være nogen forsinkelse fra at du trykker på hornet til lyden kommer ud. 
  • Tag et kig i motorhjelmen og undersøg om den nemt kan åbnes og lukkes. 
  • Alle bilens døre skal nemt kunne åbnes og lukkes og alle låse skal virke.
  • Buler og skrammer i karosseriet kan godt godkendes ved et bilsyn. Men har du omfattende rustskader med huller i karosseriet, er der risiko for, at bilen ikke godkendes.
  • Tjek at alle sikkerhedsseler låser når du bremser.
  • Tjek stenslag i forruden.
  • Kør en tur over ujævn vej og lyt efter klonkelyde, som kan være et tegn på fejl i styretøjet eller affjedring.

Disse ting kan virke små og irrelevante, men hvis du tjekker dem inden et bilsyn kan du ende med at spare både tid og penge - og måske også et omsyn.