Hvad betyder de forskellige advarselslamper?

Forestil dig, at du kommer kørende i din bil, ganske som du plejer. Pludselig lyser en lampe i instrumentpanelet. Farven er gul – eller er den orange – og ikonet? Det er den, der ligner en lille helikopter? En ubåd? Eller er det den magiske lampe fra Aladdin? Ja, det er ikke lige til at tyde. Hvad gør du nu? Må du køre videre? Er det alvorligt? Skal bilen mon på værksted? Der findes mange forskellige kontrol- og advarselslamper i en bil, men forhåbentlig lyser de ikke så ofte, at man lærer dem at kende.

 

Kend dine advarselslamper

Vi har alle prøvet at sidde lettere paniske bag rattet, når en eller flere af lamperne i instrumentbrættet er begyndt at lyse, så vil du gerne blive klogere på, hvad din bil prøver at fortælle dig? Så læs med her.

En nylig undersøgelse viser nemlig, at helt op til hver anden bilejer misforstår bilens advarselslamper. Det vil Via Biler gerne afhjælpe, så her får du en grundig gennemgang af de seks mest gængse og universelle advarselslamper, hvad de betyder, og hvad du kan gøre for at afhjælpe problemet*.

 

Nej, det er ikke en engelsk opfordring til at vise dine mavemuskler. Der er problemer med din bils bremsesystem, og du bør hurtigst muligt køre til dit lokale værksted. Bilen kan stadig bremse, dog sandsynligvis uden hjælp fra ABS.

 

Dit batteri er ved at løbe tør eller er allerede gjort det. Kontakt dit lokale værksted så hurtigt som muligt. Det kan dog også skyldes en fejlfunktion. Prøv at slå alt unødvendig elektronisk udstyr fra som for eksempel radio og aircondition for at spare på strømmen, og kør derefter til nærmeste  værksted eller ring efter hjælp.

 

Hvis du ikke allerede har opdaget, at du ikke bevæger dig ud af stedet, er denne lampe en god forklaring på hvorfor - Håndbremsen er trukket.  Det kan også betyde nedslidte bremser eller lav bremsevæske. Kør til nærmeste værksted eller ring efter hjælp, for at få undersøgt fejlen hurtigst muligt.

 

Motorlampen, også kendt som ’den lille helikopter’ eller ’ubåden’. Hvis den lyser er der problemer med din bils motor, og du bør hurtigst muligt køre til dit lokale værksted.

 

Hvad man bedst kunne tro var den magiske lampe fra Aladdin er i stedet noget så kedeligt, som at din bil desværre mangler motorolie. Du skal stoppe bilen og køre ind til siden, så snart det er sikkert.  

Lampens farve fortæller vigtigheden

Hvis du er i tvivl om en advarselslampe skal du som udgangspunkt starte med at kigge i din bils instruktionsbog. Dernæst kan du se, om lampen lyser grønt, gult, orange eller rødt. Hvis lampen lyser grønt, er der ingen problemer. Hvis den lyser gult eller orange betyder det som regel, at du selv kan køre bilen på værksted, hvorimod hvis den lyser rødt skal du stoppe og få bilen afhentet og kørt på værksted.

Husk at vi altid står klar på dit lokale Via Biler-værksted til at hjælpe dig sikkert videre i trafikken! 

 

Rigtig go' tur.


* Disse seks symboler er universelle og gælder derfor i alle biler. Nogle enkelte advarselslamper kan dog variere over de forskellige mærker, modeller og årgange.