Brugt bil hos en forhandler eller en privat sælger?

Der er mange svære beslutninger, som man skal forholde sig til ved køb af brugt bil. Du skal blandt andet tage stilling til, om du vil købe bilen hos en forhandler eller en privat sælger – der er nemlig fordele og ulemper begge steder.

Køb af brugt bil hos en forhandler

Fordele

Garanti:
De fleste forhandlere giver garanti ved køb af brugt bil, men længden af garantien kan variere fra sted til sted. Garantien er din sikkerhed for ikke at blive taget ved næsen. Bilerne er ofte gennemgået for kosmetiske- og mekaniske fejl, og vil derfor være det mere sikre valg sammenlignet med en brugt bil fra en privat sælger. 

Finansiering:
Når du køber en brugt bil hos en forhandler, er det oftest en fordel at benytte deres finansieringsmuligheder. Bilforhandlere samarbejder med et eller flere finansieringsselskaber, og kan i de fleste tilfælde tilbyde dig et bedre billån end hos banken – lånet kan både tegnes som et variabelt- eller fast lån.

Udvalg af biler:
Forhandlerne har ofte flere brugte biler på lager, og kan dermed vise dig flere forskellige mærker og modeller samme sted. Derudover har de mulighed for at hjemtage en brugt bil, hvis du har et specifikt ønske til udstyr, farve mm.

Ulemper

Høje priser:
En af ulemperne ved at købe en brugt bil hos en forhandler er, at man med stor sandsynlighed betaler en højere pris for bilen. Forhandleren har flere omkostninger forbundet med salget, da bilen skal gennemgås fra top til tå inden salg.

Nedslag i pris:
Det er svært at få et nedslag i prisen hos en forhandler, da deres udgifter og omkostninger sætter en grænse for, hvor meget de kan gå ned i pris.

Vidste du, at Via Biler giver 6 måneder garanti på din nye brugte bil?

Køb af brugt bil hos en privat sælger

Fordele

Lave priser:
Vælger du at købe din nye brugte bil hos en privat sælger, kan du med stor sandsynlighed få bilen til en billigere pris end hos forhandleren. Private sælgere har færre omkostninger forbundet med salget, da de hverken skal sørge for lønninger, administrationsomkostninger eller udgifter til efterfølgende reparationer.

Prut om prisen:
Private sælgere er ofte mere villig til at lave et afslag i prisen. Der kan være mange grunde til at en privatperson sælger sin bil, men man ser ofte, at de sælger i forbindelse med huskøb eller ændret kørselsbehov.

Ulemper

Ingen garanti:
En privat sælger er ikke underlagt de samme forpligtelser som forhandleren, og man skal derfor som køber være meget opmærksom på bilen og dens historik. Hvis bilen fejler noget efter købet, er det dig som køber der hænger på regningen – medmindre andet er aftalt.

Gammel gæld:
Det er meget vigtigt at undersøge bilen for restgæld – specielt ved køb af nyere brugt bil. Du kan som køber ende med at skulle hæfte for bilens restgæld, hvis du ikke er opmærksom på det. Du kan tjekke om der er gæld i bilen via Tinglysning.dk.

Tips: Lav altid en slutseddel sammen med sælger, når du køber en brugt bil hos en privat sælger. Slutsedlen er din dokumentation for bilkøbet, og den skal indeholde alle aftaler og informationer forbundet med købet – derudover minimere den risikoen for fremtidige uoverensstemmelser.