Når du står over for at skulle have nye dæk på bilen, har du to valgmuligheder. Du kan enten tage bilen ned til dit lokale værksted eller hjulcenter, som kan skifte dækkene for dig, eller du kan begive dig ud i at skifte dem selv. Der er dog en række ting, du skal være opmærksom på, når du beslutter dig for selv at skifte til vinterdæk. Herunder følger en kort og præcis guide til, hvordan du nemmest skifter dine dæk.

Hvilken slags værktøj kræver det?

Mange nye biler i dag har ikke reservedæk i bilen og derfor heller ikke værktøj. Du skal bruge en donkraft, en hjulnøgle og en momentnøgle. Hjulnøgle og donkraft følger i mange tilfælde med bilen, mens momentnøgle ikke gør. Tjek din bils instruktionsbog, hvis du er i tvivl. Men hvis man selv skifter dæk et par gange om året, som fra sommerdæk til vinterdæk og omvendt, så er det hurtigt tjent ind igen at købe sig en effektiv hjulnøgle, momentnøgle og lille donkraft til formålet.

  1. Bilen skal holde på et fast og plant underlag, så man er sikker på at bilen står solidt parkeret. Samtidig skal man sikre sig at håndbremsen er trukket og bilen slukket.
  2. Dernæst skal du sikre dig, at du løfter det rigtige sted på bilen. I din bils instruktionsbog kan du læse om hvor du skal placere din donkraft. På nogle biler er der ligefrem en markering nede på bilens panel, der viser hvor, man skal løfte. 
  3. Hvis du har hjulkapsler på din bil, skal de først fjernes med et hurtigt ryk. Dernæst skal hjulboltene løsnes ved hjælp af hjulnøglen. Så placerer man sin donkraft på det førnævnte løftepunkt og løfter, indtil at dækket er frit fra jorden. Så skrues alle fire hjulbolte helt af indtil dækket kan afmonteres. Dette gentages på alle fire dæk.
  4. Når du har afmonteret dine dæk, kan det være en god ide at tage et stykke kridt eller andet, der kan skrive på dækkene, og notere sig dækkets placering. Eksempelvis VF (venstre for), HB (højre bag) osv.
  5. Så skal du have monteret dine vinterdæk. Inden du går i gang anbefales det at gennemgå sine dæk for den korrekte højde på dækmønsteret og sikre sig, om der er en eventuel retningsbestemt pil på dækkene. Dernæst rengøres fladerne på det nye dæk, samt hvor dækket skal monteres. Dette gøres nemt og hurtigt med en stålbørste.
  6. Du monterer dernæst det nye dæk og spænder de fire hjulbolte løst inden du sænker bilen ned. Når bilen er sænket, kan du spænde boltene helt. Det vigtigste når du monterer nye dæk er, at boltene bliver spændt ensartet. Dette sikrer sig bedst ved at spænde over kryds, sådan at du sikrer dig et ensartet spænd på hele dækket. Når hjulnøglen klikker, så er hjulene spændt korrekt.
  7. Slutteligt tjekkes der lufttryk og fælgene monteres igen. Og så gentages hele proceduren selvfølgelig på alle fire hjul.   

Hvis du er i tvivl, så kontakt dit lokale værksted eller hjulcenter.

Go’ tur.