Her er de nominerede til Intet er umuligt-prisen

Det bliver enten paracykelrytter Emma Lund, badminton herredoublen Kim Astrup og Anders Skaarup Rasmussen eller bokser Nikolai Terteryan, der løber med sportsprisen, Intet er umuligt-prisen, når den uddeles ved den årlige sportsgalla, "Sport 2023", som sendes direkte på DR1 fra Boxen i Herning 6. januar. De tre kandidater er netop blevet afsløret som nominerede til den ærefulde pris, der gives til en eliteatlet, som har trodset alle odds, gjort det umulige og kæmpet ekstraordinært hårdt og vedholdende for at nå et stort resultat.

Når Toyota, Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Team Danmark uddeler Intet er umuligt-prisen ved den årlige sportsgalla, Sport 2023, i Herning 6. januar, bliver det en dyst mellem ikke bare tre men fire danske eliteatleter. En af de tre nominerede kandidater er nemlig badminton herredoublen, Kim Astrup og Anders Skaarup Rasmussen.

De er sammen med paracykelrytter Emma Lund og bokser Nikolai Terteryan netop blevet nomineret til den ærefulde sportspris, fordi de alle har gjort det umulige og kæmpet ekstraordinært hårdt og vedholdende for at markere sig i toppen inden for deres respektive sport.

Livet har sandt at sige ikke været en dans på roser for paracykelrytter Emma Lund. Hun lider af cerebral parese, der er en form for spastisk lammelse, hvilket gennem hendes opvækst har resulteret i blandt andet mobning, voldsomme tilråb og problemer med at danne tætte relationer. Hun er i dag 26 år og har gennem cykelsporten fundet sin rette hylde.

Verdensmester i landevejscykling
Det blev for alvor slået fast, da hun i sommer kunne lade sig hylde som verdensmester i landevejscykling for para-atleter. Få dage inden havde hun cyklet VM-bronze hjem i enkeltstart, men sikrede sig altså det ædleste metal i landevejsløbet og iklædte sig den regnbuefarvede VM-trikot.

Den anden nominerede er herredoublen i badminton, Kim Astrup og Anders Skaarup Rasmussen, der ridder på en bølge af sejre og successer i indeværende sæson. Størst af alt var at stå i VM-finalen på hjemmebane i Royal Arena i København sidst i august. Her måtte makkerparret dog se sig besejret af de sydkoreanske modstandere i en tæt tre-sæts kamp.

Derudover har sæsonen budt på finalesejre i European Games, Canada Open, Hong Kong Open og Arctiv Open. Det hårdtarbejdende makkerpar gennem 10 år har med de mange sejre og successer i sæsonen vist, at trods deres i sportssammenhæng høje alder på henholdsvis 31 år og 34 år samt det faktum, at Anders Skaarup Rasmussen har to små børn, og at Kim Astrup i sensommeren blev far for første gang, har de imod alle odds præsteret bedre end nogensinde før.

Den tredje nominerede til Intet er umuligt-prisen er bokseren Nikolai Terteryan. Han er søn af den nu afdøde armenske landsholdsbokser Tigran Terteryan, som kom til Danmark i 1996 for at deltage i EM og kvalificere sig til OL. Hvis ikke det skete, skulle han aftjene værnepligt i hjemlandet og dermed deltage i krig. Det fik ham til at søge ayl i Danmark og hente sin hustru til landet.

Guld ved European Games
Fem år senere kom tvillingerne Nikolai og Sebastian til verden i Danmark. De gik i deres fars sportslige fodspor, og drømmen om en dag at kvalificere sig til OL voksede fra år til år. I sommer lykkedes det for Nikolai Terteryan som den første danske bokser i 12 år, da han vandt guld ved European Games i Krakow i Polen og dermed kvalificerede sig til OL i Paris 2024. Nikolai Terteryans far gik desværre bort i 2020, så følelserne fik frit løb efter OL-kvalifikationen, da det samtidig også var farens drøm, der gik i opfyldelse.

Det er sjette gang, at Intet umuligt-prisen skal uddeles. Senest gik prisen til sprinteren Ida Karstoft, der vandt bronze ved EM i atletik på 200 meter i 2022. En præstation, som i sig selv er stort set uopnåelig for en dansker grundet den tårnhøje internationale konkurrence. For Ida Karstoft synede det dog endnu mere umuligt, da hun først i en relativ høj alder skiftede karrieren som professionel fodboldspiller ud med atletikken.

De andre tidligere vindere af Intet umuligt-prisen er ishockeyspiller Lars Eller, bryderen Rajbek Bisultanov, svømmer Jeanette Ottesen og bordtennisspiller Anders Lind.

Støtter danske eliteatleter
Toyota står sammen med DIF og Team Danmark bag Intet er umuligt-sportsprisen. Mobilitetskoncernen Toyota er global olympisk og paralympisk toppartner og støtter bl.a. danske eliteatleter på deres vej mod det umulige.

"Vi har samlet flere danske elitesportsfolk på Team Toyota. De jagter alle deres individuelle umulige, som kan være at kvalificere sig til de Olympiske Lege, de Paralympiske Lege eller måske endda at vinde medalje til Danmark samme sted. På samme vis har de nominerede til Intet er umuligt-prisen allerede trodset alle odds og opnået det, der måske synede umuligt - til stor inspiration for os alle," forklarer pressechef Anders Tystrup hos Toyota Danmark.

Toyota vil med sportsprisen inspirere danskerne og sætte endnu mere fokus på dét at forfølge sit umulige. Toyota forfølger allerede sit eget umulige, hvilket er at sikre, at ingen mennesker i fremtiden skal være begrænset i deres mobilitet. For at kunne nå det ambitiøse mål, vil Toyota i årene frem sørge for at udvikle bæredygtige mobilitetsprodukter og -serviceydelser, som gør det muligt for enhver at bevæge sig frit omkring, uanset om man er ung eller gammel eller har et handicap eller ej.

"I DIF er vi glade for Intet er umuligt-prisen, fordi den viser, at hvis man kæmper, så kan man overkomme det, der kan opleves umuligt og måske endda komme styrket ud på den anden side. De tre nominerede fortæller tre forskellige historier om at kæmpe og ende med at blive nogle af de bedste i verden i deres sportsgrene, selvom kampen derhen ikke altid har været lige let. Det kan vi alle lære af," siger Morten Mølholm Hansen, der er administrerende direktør i DIF og med i dommerkomitéen for prisen.

"Det kræver mod at gå efter sine drømme og stræbe efter at blive den dygtigste. Atleterne er en kæmpe inspiration, for vejen til toppen er svær og ofte brolagt med mange op- og nedture. Derfor er der i den grad brug for at hylde de atleter, der viser os alle sammen, at intet er umuligt. De tre nominerede er fornemme eksponenter for, at man kan nå toppen, når modet, fighterhjertet og dedikationen er på plads. Hvad andre ville mene var umuligt, formår Emma, Nikolaj samt Kim og Anders at vise os," lyder det fra Team Danmarks administrerende direktør, Peter Fabrin.

Vinderen af Intet er umuligt-prisen modtager 75.000 kroner af Toyota ved det tv-transmitterede Sport 2023 show 6. januar på DR1.

Emma Lund er nomineret til Toyotas Intet er umuligt-prisen. Foto: Ed Sykes

Badminton-herredoublen Kim Astrup (th.) og Anders Skaarup Rasmussen er også nomineret til Toyotas Intet er umuligt-prisen. Foto: Allan Høgholm, Badminton Danmark

Nikolai Terteryan er den tredje nominerede til Toyotas Intet er umuligt-prisen